کشاورزی که برای تامین درآمد خود تنها به تولید یک محصول متکی می باشد، اصطلاحاً کشاورزی تک محصولی نام می گیرد که بسیار آسیب پذیر می باشد که با اندک نوسانات اقتصادی یا کاهش تقاضا سریعاً و شدیداً دچار مشکل درآمد شده و منابعش کاهش می یابد.

کشاورزی تک محصولی مبتنی بر یک اصل بوده و تنها یک محصول کاشته می شود و در مقابل این روش متضاد آن چند محصولی می باشد که دو یا چند محصول کشت می شود.

تک محصولی فقط مختص کشاورزی نیست بلکه در فروشگاه ها، رستوران ها، دامداری ها (پرورش یک حیون خاص) و…. نیز دیده می شود.

نقاط قوت کشاورزی تک محصولی

1. افزایش بهره وری : باعث افزایش بهره وری نیروی انسانی در هنگام انتخاب محصول. همچنین کشت یکپارچه یک محصول که کشاورز سعی دارد در شرایط ایده ال آن را انجام دهد.

2. محصول تخصصی: در روش تک محصولی باعث مشخص شدن کشت یک محصول شده و کشاورز تنها ماشین مورد نیاز کشت این محصول را خریداری نموده و همچنین می داند چه چالش هایی ممکن است در مسیر کشت اتفاق بیفتد و برای هر اتفاق و مشکلی آماده خواهد بود.

نقاط ضعف کشت تک محصولی

1. چالش مقابله با آفات : معمولاً وقتی زمین به مدت طولانی در معرض یک نوع کشت قرار گیرد آفتی که به محصول جذب می شود بیشتر خواهد شد و باعث افزایش استفاده از مواد ضد آفت و سم پاشی بیشتر و همچنین کاهش محصول می گردد.

2. تحلیل رفتن خاک : کشت یک محصولی باعث از بین رفتن تعادل طبیعی مواد شیمیایی خاک می شود. که این امر باعث کاهش قابل توجه مواد معدنی در خاک می شود . همچنین کشت یک محصول در زمین تنها یک نوع ریشه برای جذب آب و رطوبت و جلوگیری از فرسایش خاک دارد در حالی که زمین به انواع مختلف ریشه در خاک نیازمند است.

سیدابوطالب حسینی
70@navar-online.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *